26 Mart 2020 Perşembe

- KAY COTTEE..

Pekiii..
Anlatıyoruz ya..
Genç kızlar, yaşlı teyzeler, her şekilden hanımefendiler dünyayı teknelerle turlayıp, durmuşlar anacım da, bunu dünya tarihinde ilk yapan kadın kim ? 
Hadi ben söyliim:
"Kay Cottee" hanımdır..
Avustralyalı bi ablamız  kendisi..

Şaşrtıcı.. Avustralya ha.. Çok hayret ettim valla.. 😏
Denizci bi ailenin, 4 kızının en küçüğü..54 doğumlu..
34 yaşındayken, kafayı "solo sail around the world" işine takıyor.. Bunu o ana kadar yapan hiç bir kadın yok dünyada..
Yeni Zellanda imalatı "Cavallier 37" bi tekne ediniyor; "Blackmores First Lady".. "Bu isim de ne?" demeyin; "Blackmores" sponsoru olan ilaç firmasının adı..


Uyuşturucu kullanımına karşı bir fonun kurulması için para toplamak isteyen, bir sosyal sorumluluk procesi için yapılıyor bu sponsorluk.. Zaten daha sonraları 1 milyon dolar toplama hedefine de ulaşılıyor.
Bu sponsorun desteği ile, 6 ay boyunca, tekneyi böyle bir yolculuğa hazırlıyor kızımız.. 29 Kasım 1987 günü, Sidney'den yola çıkıyor..
Tek başına , non-stop bir yolculuk, hiç bi yardım almadan, batıdan doğuya doğru başlıyor..En uzun uykusu 20 dakika.. 5 ay boyunca hiç taze bişi yiyemiyor ve tek iletişim aracı da bir telsiz..


Çok acaip fırtınalarla karşılaşıyor. 100 knot tan fazla rüzgarlarla boğuşuyor. 60 metre yüksekliğindeki dev "iceberg" lerden kurtuluyor.
Güney Afrika burunlarını dönerken , "First Lady" 100-knot'luk bir rüzgar sağnağı yüzünden alabora oluyor. Cottee, denize düşüyor. Bir başka dalga tekneyi düzeltiyor allahtan.. Kızımız da tekneye çıkmayı başarıyor.
5 haziran 1988 de, 189 gün, 22.000 deniz mili sonra Sidney'e geri dönüyor. Böylece bu marifeti gösteren ilk kadın oluyor dünyada..

Döndüğünde, 100.000 kişi tarafından karşılanıp, bir çok ödüle sahip oluyor..
2 kitabı var.. Birincisi seyahati ile ilgili "First Lady"; 2 si ise, sonraki 10 yılını anlatan "All at sea on land"
Tekne de, Avustralya Ulusal deniz müzesinde sergileniyor, alaü vala ile..



Bizde ne diyoruz: "Ne kadar çok kadın denizci o kadar denizci millet" Son foto da ondan sebeb..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder